Cilt: 11 Sayı: 2, 26.12.2023

Yıl: 2023

Research Article

  • Beykoz Akademi Dergisi başta işletme, lojistik, iktisat, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler ve psikoloji olmak üzere sosyal, beşeri ve idari bilimler alanında nitelikli araştırma makalelerine yer vermektedir. 

  • Dergimiz, sosyal bilimler alanında çalışan akademisyenler, araştırmacılar ve profesyonellerin bilimsel araştırmalarını yayınlayabilecekleri bir yayın organıdır. Dergimize İngilizce ve Türkçe makaleler kabul edilmektedir.
  • Makalelerde yayınlanan görüş ve çıkarımlar makale yazarlarını bağlar ve kurumsal görüşümüzü yansıtmaz. 


Makale ile Birlikte Gönderilmesi Gerekenler

  1. Telif Hakkı Formu (http://beykozakademi.beykoz.edu.tr/wp-content/uploads/2018/09/telif-hakki-devir-sozlesmesi.pdf)---> Parantez içindeki linkten forma ulaşabilirsiniz.
  2. Benzerlik Raporu(Turnitin/iThenticate yazılımları kullanılabilir. Benzerlik oranı, referanslar ve alıntılar dahil %30'u geçen, referanslar ve alıntılar hariç %20'yi geçen makaleler değerlendirmeye alınamaz. Makalelerin tek kaynakla eşleşme oranı en fazla %2 oranında olmalıdır.) Lütfen makalenizle birlikte makalenize ait benzerlik raporunu yükleyiniz, aksi takdirde çalışmanız değerlendirmeye alınmayacaktır.
  3. Etik Kurul Onay Formu(Eğer çalışmanın türü için gerekliyse)

MAKALE ŞEKİL ŞARTLARI:


1. Makale, A4 boyutunda, üst, alt, sağ ve sol taraftan 2,5 cm. boşluk bırakılarak sayfa düzeni sağlanmalıdır.

2. Makalenin ilk sayfasında makalenin başlığını yer almalıdır. Başlığın tamamı BÜYÜK harf kullanılarak, Times New Roman, 14 punto, Kalın (Bold), ortalanmış olarak yazılmalıdır. Başlığa ilişkin verilecek açıklama varsa, sayfa altı dipnot olarak ve yıldız imi (*) kullanılarak verilecektir.

3. Metin yazarına ait bilgiler başlıktan sonra bir satır atlanarak, Times New Roman yazı tipi, 12 punto, adı küçük harf, soyadı BÜYÜK harf, Kalın (Bold), ortalanmış olarak yazılmalıdır. Yazara ait kişisel bilgiler (ünvanı, çalıştığı kurum ve e-posta adresi) ve yazarın ORCID bilgisi dipnotta Times New Roman yazı tipi, 9 punto olarak belirtilmelidir. Dipnot simgesi olarak numerik karakter (1,2,3…) kullanılacaktır.

4. Ardından, makalenin amacını, kapsamını, kullanılan araştırma yöntemini ve çalışma sonuçlarını kısaca belirten 100-300 kelime arası Türkçe ve İngilizce özet metni yer alacaktır. Özet metninin hemen altında makaleye ilişkin anahtar kelimeler yer alacaktır. Anahtar kelimeler en az iki en çok altı kelime olmalıdır. Ardından makalenin konusunun dahil olduğu üç karakterli “JEL Sınıflaması” yer alacaktır. Çalışmalarda en az üç JEL sınıflaması bulunmalıdır.

5. İlk sayfa yukarıdaki maddelerde özellikleri taşıyacak şekilde aşağıdaki şekilde görünmelidir:

Başlık: Tamamı BÜYÜK harf kullanılarak, Times New Roman, 14 punto, Kalın (Bold), ortalanmış, tek satır aralığı
Yazar: Times New Roman yazı tipi, 12 punto, adı küçük harf, soyadı BÜYÜK harf, Kalın (Bold), ortalanmış
Özet: “Özet” başlığı Times New Roman, 10 punto, Kalın (Bold), ortalanmış. Özet metni Times New Roman, 10 punto, iki yana yaslanmış, tek satır aralığı
Anahtar kelimeler: Özet metninin altına “Anahtar Kelimeler” başlığı (sadece başlık bold) ile Times New Roman, 10 punto, İki yana yaslanmış.
JEL Sınıflaması: Anahtar kelimelerin altına “JEL Sınıflaması” başlığı ile (sadece başlık bold), Times New Roman, 10 punto.
Abstract: “Abstract” başlığı Times New Roman, 10 punto, bold, ortalanmış.
Keywords: İngilizce özet metninin altına “Keywords” başlığı (sadece başlık bold) ile Times New Roman, 10 punto, İki yana yaslanmış, tek satır aralığı.
JEL Classification: İngilizce anahtar kelimelerin altına “JEL Classification” başlığı ile (sadece başlık bold), Times New Roman, 10 punto.

6. Metin kısmı Times New Roman, 12 punto, İki yana yaslanmış ve 1,5 satır aralığı şeklinde yazılmalıdır. Paragraflardan önce 0 nk, paragraflardan sonra 8 nk boşluk bırakılmalıdır.

7. Metinde çalışmanın içeriği dikkate alınarak konu başlıklarına göre bölüm ve alt-başlıklara ayrılarak ondalık sisteme göre (1.1, 1.1.1, 1.2, 1.2.1 vb.) düzenlenmesi gerekmektedir. Bölüm başlıklarında sadece ilk harfi BÜYÜK karakter olmalı, Times New Roman, 12 punto, Kalın (Bold), sola dayalı ve numaralandırılmış olarak düzenlenmelidir. Başlık ardından bir satır aralığı bırakılmalıdır. Başlık ardından bir satır aralığı bırakılmalıdır ve başlıklar sayfa sonunda kalmamalıdır.


8. Tablo, grafik ve şekiller her bölümde ve eklerde ayrı ayrı numaralandırılır. Tablo, grafik ve şekil adları numarasının hemen yanına yazılır. Tablo, grafik ve şekiller numara ve ad satırının altında bir satır boşluğu ile yer almalıdır. Başlık, Times New Roman, 12 punto, ortalanmış, Kalın (Bold) olarak düzenlenmelidir.

9. Tablo, grafik ve şekillerin alt sınırından sonra boşluk bırakılmadan kaynak gösterim yazısı verilir. Kaynak gösterimi tablo, grafik veya şekil altında “Kaynak: …….” gösterimi ile yapılır ve Times New Roman, 10 punto, sola yaslanmış, yalnızca “Kaynak” yazısı Kalın (Bold) olarak düzenlenir.

10. Dergiye sunulan makalelerde metin içinde kaynak gösterirken ve kaynakça düzenlenirken APA 7 referans sisteminde (http://www.apastyle.org/) yer alan kurallar kullanılmalıdır.

11. Kaynakça ayrı bir başlık altında, Times New Roman, 12 punto, iki yana yaslanmış. Satır aralığı; Tek Girinti; Özel; Asılı; 1,25 cm şeklinde düzenlenmelidir.


Kaynakça Örnek Gösterimler:

Makale:
Grady, J. S., Her, M., Moreno, G., Perez, C. ve Yelinek, J. (2019). Emotions in storybooks: A comparison of storybooks that represent ethnic and racial groups in the United States. Psychology of Popular Media Culture, 8(3), 207–217. https://doi.org/10.1037/ppm0000185

Kitap:
Jackson, L. M. (2019). The psychology of prejudice: From attitudes to social action (2nd ed.). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000168-000

Derleme Kitap:
Hygum, E. ve Pedersen, P. M. (Eds.). (2010). Early childhood education: Values and practices in Denmark. Hans Reitzels Forlag. https://earlychildhoodeducation.digi.hansreitzel.dk/

Derleme Kitap Bölümü:
Aron, L., Botella, M. ve Lubart, T. (2019). Culinary arts: Talent and their development. In R. F. Subotnik, P. Olszewski-Kubilius, & F. C. Worrell (Eds.), The psychology of high performance: Developing human potential into domain-specific talent (ss. 345–359). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000120-016

Resmi Kurum Raporları:
National Cancer Institute. (2019). Taking time: Support for people with cancer (NIH Publication No. 18-2059). U.S. Department of Health and Human Services, National Institutes of Health. https://www.cancer.gov/publications/patient-education/takingtime.pdf

Yayınlanmamış Doktora/Master Tezi:
Kabir, J. M. (2016). Factors influencing customer satisfaction at a fast food hamburger chain: The relationship between customer satisfaction and customer loyalty (Publication No. 10169573) [Doctoral dissertation, Wilmington University]. ProQuest Dissertations & Theses Global.

Konferans Bildirisi:
Evans, A. C., Jr., Garbarino, J., Bocanegra, E., Kinscherff, R. T. ve Márquez-Greene, N. (2019, August 8–11). Gun violence: An event on the power of community [Conference presentation]. APA 2019 Convention, Chicago, IL, United States. https://convention.apa.org/2019-video

Web Sitesi:
Bologna, C. (2019, Ekim 31). Why some people with anxiety love watching horror movies. HuffPost. https://www.huffpost.com/entry/anxiety-love-watching-horror-movies_l_5d277587e4b02a5a5d57b59e

Makalelerin dergi şekil şartlarına uygun olarak düzenlenmesi yazarlardan beklenmektedir.

Yayın Etiği

Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar oluşturulurken açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.


Yazarların Etik Sorumlulukları


Beykoz Akademi Dergisi’ne çalışma gönderen yazar(lar)ın aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:


• Beykoz Akademi Dergisi’nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Beykoz Akademi Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşıması beklenmektedir.
• Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
• Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe entelektüel açıdan katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.
• Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.
• Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir, böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kurulu ve bilim kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
• Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
• Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.

• Makalesi yayınlanan yazar(lar), yazı(ları)sının yayınlandığı sayıdan itibaren en az iki sayı sonra yeni bir çalışma(ları)sını dergiye değerlendirilmek üzere gönderebilirler.

• Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma Beykoz Akademi Dergisi’ne gönderilemez.

• Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.


Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları


Beykoz Akademi Dergisi editör ve alan editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır:


Genel görev ve sorumluluklar


Editörler, Beykoz Akademi Dergisi’nde yayınlanan her yayından sorumludur. Bu sorumluluk bağlamında editörler, aşağıdaki rol ve yükümlülükleri taşımaktadır:


• Okuyucuların ve yazarların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çaba sarf etme,
• Sürekli olarak derginin gelişimini sağlama,
• Dergide yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri yürütme,
• Düşünce özgürlüğünü destekleme,
• Akademik açıdan bütünlüğü sağlanma,
• Fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerini devam ettirme,
• Düzeltme, açıklama gerektiren konularda yayın açısından açıklık ve şeffaflık gösterme.

Okuyucu ile ilişkiler


Editörler tüm okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcıların ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve deneyim beklentilerini dikkate alarak karar vermelidir. Yayınlanan çalışmaların okuyucu, araştırmacı, uygulayıcı ve bilimsel literatüre katkı sağlamasına ve özgün nitelikte olmasına dikkat etmelidir. Ayrıca editörler okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılardan gelen geri bildirimleri dikkate almak, açıklayıcı ve bilgilendirici geri bildirim vermekle yükümlüdür.


Yazarlar ile ilişkiler



Editörlerin yazarlara karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:


• Editörler, çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak olumlu ya da olumsuz karar vermelidir.
• Yayın kapsamına uygun olan çalışmaların ciddi problemi olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına almalıdır.
• Editörler, çalışma ile ilgili ciddi bir sorun olmadıkça, olumlu yöndeki hakem önerilerini göz ardı etmemelidir.
• Yeni editörler, çalışmalara yönelik olarak önceki editör(ler) tarafından verilen kararları ciddi bir sorun olmadıkça değiştirmemelidir.
• "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" mutlaka yayınlanmalı ve editörler tanımlanan süreçlerde yaşanabilecek sapmaların önüne geçmelidir.
• Yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici şekilde bildirim ve dönüş sağlanmalıdır.

Hakemler ile ilişkiler



Editörlerin hakemlere karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:


• Hakemleri çalışmanın konusuna uygun olarak belirlemelidir.
• Hakemlerin değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyacakları bilgi ve rehberleri sağlamakla yükümlüdür.
• Yazarlar ve hakemler arasından çıkar çatışması olup olmadığını gözetmek durumundadır.
• Körleme hakemlik bağlamında hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutmalıdır.
• Hakemleri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik etmelidir.
• Hakemlerin performansını artırıcı uygulama ve politikalar belirlemelidir.
• Hakem havuzunun dinamik şekilde güncellenmesi konusunda gerekli adımları atmalıdır.
• Nezaketsiz ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellemelidir.
• Hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması için adımlar atmalıdır.


Yayın kurulu ile ilişkiler



Editörler, tüm yayın kurulu üyelerinin süreçleri yayın politikaları ve yönergelere uygun ilerletmesini sağlamalıdır. Yayın kurulu üyelerini yayın politikaları hakkında bilgilendirmeli ve gelişmelerden haberdar etmelidir. Ayrıca editörler;


• Yayın kurulu üyelerinin çalışmaları tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirmelerini sağlamalıdır.
• Yeni yayın kurulu üyelerini, katkı sağlayabilir ve uygun nitelikte belirlemelidir.
• Yayın kurulu üyelerinin uzmanlık alanına uygun çalışmaları değerlendirme için göndermelidir.
• Yayın kurulu ile düzenli olarak etkileşim içerisinde olmalıdır.
• Yayın kurulu ile belirli aralıklarla yayın politikalarının ve derginin gelişimi için toplantılar düzenlemelidir.

Dergi sahibi ve yayıncı ile ilişkiler



Editörler ve yayıncı arasındaki ilişki editoryal bağımsızlık ilkesine dayanmaktadır. Editörler ile yayıncı arasında yapılan yazılı sözleşme gereği, editörlerin alacağı tüm kararlar yayıncı ve dergi sahibinden bağımsızdır.


Editoryal ve kör hakemlik süreçleri



Editörler; dergi yayın politikalarında yer alan "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" politikalarını uygulamakla yükümlüdür. Bu bağlamda editörler her çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlar.


Kalite güvencesi



Editörler; dergide yayınlanan her makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludur.


Kişisel verilerin korunması



Editörler; değerlendirilen çalışmalarda yer alan deneklere veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan bireylerin açık rızası belgeli olmadığı sürece çalışmayı reddetmekle görevlidir. Ayrıca editörler; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumaktan sorumludur.


Etik kurul, insan ve hayvan hakları



Editörler; değerlendirilen çalışmalarda insan ve hayvan haklarının korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan deneklere ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalara ilişkin izinlerin olmadığı durumlarda çalışmayı reddetmekle sorumludur.


Olası suistimal ve görevi kötüye kullanmaya karşı önlem



Editörler; olası suistimal ve görevi kötüye kullanma işlemlerine karşı önlem almakla yükümlüdür. Bu duruma yönelik şikâyetlerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda titiz ve nesnel bir soruşturma yapmanın yanı sıra, konuyla ilgili bulguların paylaşılması editörün sorumlulukları arasında yer almaktadır.


Akademik yayın bütünlüğünü sağlamak



Editörler çalışmalarda yer alan hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirme içeren yargıların hızlı bir şekilde düzeltilmesini sağlamalıdır.


Fikri mülkiyet haklarının korunması



Editörler; yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korumakla, olası ihlallerde derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunmakla yükümlüdür. Ayrıca editörler yayınlanan tüm makalelerdeki içeriklerin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi adına gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.


Yapıcılık ve tartışmaya açıklık



Editörler;
• Dergide yayınlanan eserlere ilişkin ikna edici eleştirileri dikkate almalı ve bu eleştirilere yönelik yapıcı bir tutum sergilemelidir.
• Eleştirilen çalışmaların yazar(lar)ına cevap hakkı tanımalıdır.
• Olumsuz sonuçlar içeren çalışmaları göz ardı etmemeli ya da dışlamamalıdır.


Şikayetler

Editörler; yazar, hakem veya okuyuculardan gelen şikayetleri dikkatlice inceleyerek aydınlatıcı ve açıklayıcı bir şekilde yanıt vermekle yükümlüdür.

Politik ve Ticari Kaygılar

Dergi sahibi, yayıncı ve diğer hiçbir politik ve ticari unsur, editörlerin bağımsız karar almalarını etkilemez.

Çıkar Çatışmaları

Editörler; yazar(lar), hakemler ve diğer editörler arasındaki çıkar çatışmalarını göz önünde bulundurarak, çalışmaların yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlamasını garanti eder.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

Tüm çalışmaların "Körleme Hakemlik" ile değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç yayının nesnel ve bağımsız değerlendirilmesi ile güven sağlar. Beykoz Akademi Dergisi değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Bu bağlamda Beykoz Akademi Dergisi için çalışma değerlendiren hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olması beklenmektedir:


• Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışma değerlendirmeyi kabul etmelidir.
• Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.
• Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
• Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.
• Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
• Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.
• Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir.

Yayıncının Etik Sorumlukları



Beykoz Akademi Dergisi Editörleri ve Yayın Kurulu aşağıdaki etik sorumlulukların bilinciyle hareket etmektedir:


• Editörler, Beykoz Akademi Dergisi’ne gönderilen çalışmaların tüm süreçlerinden sorumludur. Bu çerçevede ekonomik ya da politik kazançlar göz önüne alınmaksızın karar verici kişiler editörlerdir.
• Bağımsız editör kararı oluşturulmasını taahhüt eder.
• Beykoz Akademi Dergisi’nde yayınlanmış her makalenin mülkiyet ve telif hakkını korur ve yayınlanmış her kopyanın kaydını saklama yükümlüğünü üstlenir.
• Editörlere ilişkin her türlü bilimsel suistimal, atıf çeteciliği ve intihalle ilgili önlemleri alma sorumluluğuna sahiptir.

Etik Olmayan Bir Durumla Karşılaşırsanız



Beykoz Akademi Dergisi’nde yukarıda bahsedilen etik sorumluluklar ve dışında etik olmayan bir davranış veya içerikle karşılaşırsanız lütfen beykozakademidergisi@beykoz.edu.tr adresine e-posta yoluyla bildiriniz.

Etik Kurul İzin Belgesi
2020 yılından itibaren TR Dizin Dergi Değerlendirme kriterleri güncellenmiş olup özellikle
bilimsel araştırmalarda olması gereken etik kurul izni ile ilgili maddeler detaylandırılmıştır.
“Etik Kurul izni gerektiren çalışmalar için talep edilen belge ve bilgilerin, geçmiş yıllarda
gönderilmiş, değerlendirme süreci tamamlanmış ama henüz yayınlanmamış, değerlendirme
süreci devam etse de 2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış olan çalışmalar için
uygulanmaması beklenmemektedir. Süreci 2020 yılından başlayıp araştırma verileri 2020
yılına ait makaleler için zorunlu olacaktır. Hangi makaleler için Etik Kurul izin Belgesi
gerektiği aşağıda açıklanmış olup belgesi sisteme yüklenmeyen ve/ veya makale içinde Etik
Kurul ile ilgili bilgi verilmeyen makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır.
TR Dizin tarafından yapılan Etik Kurullarla ilgili açıklama ve bilgilendirme kriterlerde
geçmiş yıllarda yer alan Etik Kurallarla ilgili maddeler 2020 yılında açıklamalarla
detaylandırılmış, araştırma alanında etik kurul izni gerektiren çalışmalar için izinlerin alındığı
varsayılarak “izinle ilgili bilgilere makalede yer verilmesi” hususu kriterlere eklenmişti.

Etik Kurul İzni Gerektiren Araştırmalar
· Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak
katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen
her türlü araştırmalar,
· İnsan ve hayvanların (materyal/ veriler dâhil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla
kullanılması,
· İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
· Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
· Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar

Etik Kurul İzni İle İlgili Önemli Bilgiler
· Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış Onam Formu’nun alındığının belirtilmesi,
· Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve
belirtilmesi,
· Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun
belirtilmesi,
· 2020 yılı öncesi araştırma verileri kullanılmış, yüksek lisans/ doktora çalışmalarından
üretilmiş ( makalede belirtilmelidir), bir önceki yıl dergiye yayın başvurusunda
bulunulmuş, kabul edilmiş ama henüz yayımlanmamış makaleler için geriye dönük
etik kurul izni gerekmemektedir.
· Üniversite mensubu olmayan araştırmacılar da bölgelerinde bulunan Etik Kurul’lara
başvurabilmektedir.
· Dergilerde yayımlanacak makalelerde etik kurul izini ve / veya yasal / özel izin
alınmasının gerekip gerekmediği makalede belirtilmiş olmalıdır. Eğer bu izinlerin
alınması gerekli ise, iznin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı
numarası ile alındığı açıkça sunulmalıdır.
· Çalışma insan ve hayvan deneklerinin kullanımını gerektiriyor ise çalışmanın uluslar
arası deklerasyon, kılavuz vb. uygun gerçekleştirildiği beyan edilmelidir.








Dergimize gönderilen makaleler için herhangi bir gönderme veya işlem ücreti alınmamaktadır.